Wat te doen bij verhuizen naar een andere gemeente?

Gaat je leven een nieuwe fase in en ben je van plan om te verhuizen naar een andere gemeente? Gefeliciteerd met deze spannende stap! Een verhuizing kan heel wat voeten in de aarde hebben, vooral als het gaat om de administratieve rompslomp. Maar maak je geen zorgen, met deze blog en de hulp van De Meubeltaxi wordt ‘wat te doen bij verhuizen naar een andere gemeente’ kinderspel.

Inschrijven nieuwe gemeente

Als je naar een nieuwe gemeente verhuist, is het allereerste wat je doet jezelf inschrijven bij die gemeente. Dit doe je meestal binnen vijf dagen na je verhuizing. Je nieuwe gemeente zal dan zorgen voor toegang tot alle nodige diensten en voorzieningen. De Meubeltaxi kan je verhuisdag zo plannen dat je alle tijd hebt om je hiervoor in te schrijven.

Afmelden oude gemeente

Goed nieuws: je hoeft je niet af te melden bij je oude gemeente. Door je in te schrijven bij je nieuwe gemeente, wordt je automatisch uitgeschreven bij je vorige gemeente. Zo simpel is het!

verhuizen in dezelfde gemeente

Documenten verhuizing doorgeven gemeente

Het is mogelijk om je verhuisgegevens zowel fysiek als online te melden bij de gemeentelijke administratie. Deze informatie wordt dan bijgewerkt in het systeem van de Basisregistratie Personen (BRP). Voor het registreren van je verhuisdetails bij je nieuwe woonplaats, dien je de volgende stukken te overleggen:

  • Een officieel identiteitsdocument (zoals een paspoort of een Nederlandse ID-kaart),
  • Een woonbewijs (denk aan een koopovereenkomst, een huurovereenkomst of een verklaring van instemming van de hoofdbewoner).

DigiD

Vroeger moest je voor het doorgeven van een verhuizing in de rij staan bij het gemeenteloket. Dit is tegenwoordig niet meer nodig. Je DigiD is je digitale sleutel tot veel overheidsdiensten, je vult hier met gemak je adreswijzing in. Dit kun je gemakkelijk online regelen via de DigiD-app of website.

verhuizen naar andere gemeente

Wat te regelen bij verhuizing naar andere gemeente

Gemeentelijke belastingen

Bij een verhuizing naar een andere gemeente moet je je bij de nieuwe gemeente inschrijven voor de volgende gemeentebelastingen:

  • Afvalstoffenheffing
  • Rioolheffing
  • Onroerendezaakbelasting
  • Hondenbelasting

Iedere gemeente is anders, in de ene betaal je de belastingen vooruit, bij de andere worden deze achteraf afgeschreven. Je kunt hetgeen dat je te veel hebt betaald aan je oude gemeente terugvragen. Vanaf de verhuisdatum betaal je deze gemeentelijke belastingen aan de nieuwe gemeente. Voor meer info kun je terecht op de website van jouw nieuwe gemeente.

Waterschapsbelastingen

Nederland is onderverdeeld in 22 waterschappen. Bij het verhuizen naar een andere gemeente is er een kans dat jouw nieuwe locatie onder een ander waterschap valt. Je krijgt automatisch de rekening met resterende kosten van jouw oude gemeente binnen. Het bedrag dat je hier extra betaalt krijg je aan het einde van het jaar gewoon weer terug.

verhuizing andere gemeente

Wat te doen bij verhuizing in dezelfde gemeente

Verhuis je binnen dezelfde gemeente? Dan moet je jouw nieuwe adres nog steeds doorgeven, zodat alle gemeentelijke documenten jou op het juiste adres bereiken.

Adres wijzigen binnen gemeente

Dit kan vaak online via de website van je gemeente met behulp van je DigiD, of persoonlijk bij het gemeentehuis.

Conclusie

Een verhuizing naar een andere gemeente vraagt om een goede voorbereiding en het afwerken van een administratieve checklist. Met deze stappen weet je precies ‘wat te regelen bij verhuizing naar andere gemeente’. En voor alles wat met de fysieke verhuizing te maken heeft, staan de professionals van De Meubeltaxi voor je klaar.

Sta je op het punt om te verhuizen en vraag je je af ‘wat te doen bij verhuizen naar andere gemeente’? Of je nu binnen dezelfde gemeente verhuist of naar een nieuwe gemeente gaat, De Meubeltaxi helpt je met elke stap. Neem contact op voor advies, ondersteuning of vraag direct een offerte aan voor jouw zorgeloze verhuizing!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch