Verhuizen met kinderen na scheiding, mag dat zomaar?

Bij een scheiding komt er veel op je af, vooral als er kinderen in het spel zijn. Uit CBS-onderzoek blijkt dat driekwart van de ouders na de scheiding binnen 10 kilometer van elkaar blijft wonen. Dit biedt kinderen de mogelijkheid om beide ouders dichtbij te hebben, maar roept ook de vraag op: kan ik verhuizen? Deze beslissing hangt af van verschillende factoren. In deze blog bespreken we de emotionele en juridische aspecten van verhuizen met kinderen na een scheiding, zodat je goed voorbereid deze stap kunt zetten. 

Verhuizen met kinderen na scheiding, zo gaat het in praktijk 

Als ouders van basisschoolkinderen besluiten om te scheiden, blijven ze vaak in de buurt van elkaar wonen. Het is belangrijk om na te denken over de impact van verhuizen op je kinderen. Denk aan langere reistijden, veranderingen van school, en de verschuiving in hun sociale kring. Wanneer een verhuizing kort na de scheiding plaatsvindt, kan dit veel veranderingen in korte tijd met zich meebrengen. 

In de praktijk blijkt dat ouders vaak na enkele jaren verder uit elkaar gaan wonen. Drie jaar na de scheiding woont ongeveer 40% van de ouders meer dan 10 kilometer van elkaar af. Dit kan komen doordat zij samen met een nieuwe partner gaan wonen, maar ook vanwege de wens om dichter bij familie of een nieuwe baan te zijn. 

De ex-partner is het niet eens met de verhuizing 

Als je ex-partner tegen de verhuizing is, is het mogelijk om via een mediator nieuwe afspraken te maken. Lukt dit niet, dan kun je de rechter om een beslissing vragen. De rechter baseert zijn oordeel altijd op het belang van het kind. 

Bij het nemen van een beslissing kijkt de rechter naar verschillende factoren, zoals: 

  • De noodzaak voor de verhuizing, bijvoorbeeld omwille van werk. 
  • Hoe goed de verhuizing is voorbereid, inclusief de verdeling van zorgtaken. 
  • De bereidheid van beide ouders om samen te werken. 
  • De mogelijkheden om de omgangsregeling in de nieuwe situatie voort te zetten. 
  • De continuïteit van de zorgtaken voor de kinderen. 
  • De leeftijd van de kinderen en hun mening; kinderen vanaf 12 jaar kunnen door de rechter gehoord worden. 
  • Eventuele extra kosten van de verhuizing en de omgangsregeling, en of financiële compensatie mogelijk is. 
  • ls er zonder toestemming verhuisd is, kan de rechter besluiten dat de ouder moet terug verhuizen of dat de kinderen bij de andere ouder gaan wonen. Overleg dus altijd goed met je ex-partner. 

Hoe maak je een verhuizing met kinderen na scheiding zo soepel mogelijk? 

Om de verhuizing voor je kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk hen actief bij het proces te betrekken. Laat ze bijvoorbeeld helpen met het inpakken van hun spullen of het inrichten van hun nieuwe kamer. Dit geeft ze een gevoel van controle en betrokkenheid, wat kan helpen om de overgang minder stressvol te maken. Behoud daarnaast zoveel mogelijk hun dagelijkse routines, zoals bedtijden en gezinsmaaltijden, om een gevoel van stabiliteit te bieden in deze onzekere periode. 

Communiceer openlijk met je kinderen 

Tijdens een verhuizing na een scheiding is het ook belangrijk om openhartig te communiceren met je kinderen. Betrek hen bij het proces door hun vragen en zorgen serieus te nemen. Leg uit waarom de verhuizing plaatsvindt en wat het voor hen betekent. Dit kan helpen om onduidelijkheden en angsten weg te nemen. Moedig je kinderen aan om hun gevoelens te delen en geef ruimte voor emoties, zodat ze zich gehoord en gesteund voelen. Door open gesprekken te voeren, kunnen kinderen zich beter aanpassen aan de veranderingen.

Wil jij je nog beter voorbereiden? Misschien zijn de volgende blogs dan iets voor jou: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch