Verhuizen? Vergeet niet je gemeentelijke belastingen!

Ga je verhuizen? Dan is het belangrijk om je gemeentelijke belasting voor het verhuizen te regelen. Verhuizen brengt al genoeg zorgen met zich mee, en bij De Meubeltaxi begrijpen wij dat maar al te goed. Of je nu binnen je huidige gemeente verhuist of naar een nieuwe gemeente gaat, het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Wij helpen je niet alleen met het veilig vervoeren van je inboedel, maar wij geven je in deze blog ook graag helderheid over de gemeentelijke belasting bij verhuizen. Zo kun je verhuisstress voorkomen en beginnen aan je nieuwe hoofdstuk!

Wat betekenen gemeentelijke belastingen voor jouw verhuizing?

Gemeentelijke belastingen zijn heffingen die je betaalt voor de diensten die de gemeente levert. Denk hierbij aan afvalstoffenheffing, rioolheffing, en voor huiseigenaren de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belastingen kunnen per gemeente verschillen. Als je verhuist naar een andere gemeente, krijg je te maken met een aantal administratieve wijzigingen. Of je nu met verhuisbedrijf Amsterdam naar Rotterdam trekt of het rustigere Dordrecht verkiest, de belasting gaat altijd met je mee. 

Gemeentelijke belastingen bij verhuizen op tijd aangeven!

Zo, je hebt de grote stap gezet en bent verhuisd! Gefeliciteerd! Nu is het zaak om even een momentje te nemen tussen het uitpakken door om je in te schrijven op je nieuwe adres. Dit is een eitje en zo gepiept binnen vijf dagen. Maar let wel op: als je dit vergeet, kan de gemeente je een boete geven tot € 325. Zonde van het geld, toch? En je oude gemeente? Daar hoef je geen ”doei” tegen te zeggen, dat gaat helemaal automatisch. 

Weet je wie er allemaal een verhuizing mag doorgeven? Nou, dat zijn er een paar. Maar de overheid heeft daar duidelijke regels voor. We zetten ze even voor je op een rijtje, zodat je precies weet wie wat mag doen!

  • Een meerderjarig persoon zichzelf
  • Een minderjarig persoon voor zichzelf (met de leeftijd van 16 of 17 jaar)
  • Geregistreerde partners of samenwonenden voor elkaar of zichzelf
  • Ouders voor minderjarige kinderen indien zij op hetzelfde adres woonachtig zijn
  • Een gemachtigde persoon

Zorg dat je ook je papieren bij de hand hebt! Een geldig legitimatiebewijs – denk aan je paspoort, ID-kaart of rijbewijs – mag niet ontbreken. En vergeet ook niet een bewijsje van waar je woont, zoals een huurcontract, koopakte of een toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner. Zo heb je alles op orde en kun je zonder gedoe je gemeentelijke belasting bij verhuizen regelen!

Teruggave van gemeentelijke belastingen bij verhuizen

Wist je dat je misschien wel geld terugkrijgt van de gemeentelijke belasting bij een verhuizing? Stel je voor, je hebt je gemeentelijke belasting al voor het hele jaar voldaan en je pakt halverwege het jaar je biezen, dan heb je recht op een teruggave voor de tijd dat je niet meer in je oude huis woont. Hieronder vind je een stappenplan om geld terug te krijgen. Hierdoor kun je weer wat goedkoper verhuizen!

Stap 1: Check je situatie
– Betaaldatum: Kijk eerst wanneer je de gemeentelijke belastingen (zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing) hebt betaald.
– Verhuisdatum: Markeer de datum waarop je officieel uit je oude woning bent verhuisd en je je hebt ingeschreven bij de nieuwe gemeente.

Stap 2: Bereken je teruggave
– Pro-rata teruggave: Gemeenten berekenen vaak de teruggave op basis van het aantal volle maanden dat je niet meer in je oude huis woont. Als je bijvoorbeeld in juli verhuist, heb je recht op teruggave van de belasting voor de maanden augustus tot en met december.

Stap 3: Eigen controle en actie
– Automatische verrekening: In veel gevallen verrekent de gemeente deze teruggave automatisch nadat je je verhuizing hebt doorgegeven. Dit betekent dat je zonder extra inspanning geld terugkrijgt.
– Doe zelf een check: Hoewel de teruggave vaak automatisch gaat, is het verstandig om dit zelf ook te controleren. Kijk na enkele weken of maanden of de teruggave is verwerkt. Zo niet, dan kun je het beste contact opnemen met de gemeente.

Stap 4: Contact opnemen met de gemeente
Als je merkt dat de teruggave nog niet is verwerkt, bel of mail dan de klantenservice van je oude gemeente. Zorg dat je de volgende informatie bij de hand hebt:

  • Je verhuisdatum.
  • Bewijs van betaling van de gemeentelijke belastingen.
  • Je nieuwe adres.

Afvalstoffenheffing: Wat is afvalstoffenheffing precies?

Afvalstoffenheffing is een gemeentelijke belasting die wordt geheven om de kosten van afvalinzameling en -verwerking te dekken. Dit zorgt ervoor dat de straten schoon blijven en dat afval op een verantwoorde manier wordt gerecycled of verwerkt. De hoogte van deze heffing kan per gemeente verschillen, aangezien elke gemeente haar eigen beleid heeft voor afvalbeheer.

Hoe werkt afvalstoffenheffing bij een verhuizing?

Wanneer je verhuist, zijn er een paar dingen die je moet weten over de afvalstoffenheffing:

  1. Pro-rata berekening: In de meeste gemeenten wordt de afvalstoffenheffing pro-rata berekend. Dit betekent dat je alleen betaalt voor de periode dat je daadwerkelijk in de woning woont. Als je dus in juli verhuist, betaal je voor dat jaar alleen afvalstoffenheffing van juli tot december in je nieuwe gemeente.
  2. Afmelden en aanmelden: Het is belangrijk om je bij je oude gemeente af te melden en bij je nieuwe gemeente aan te melden. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffenheffing correct wordt berekend en dat je niet onnodig betaalt voor een periode waarin je niet meer in de oude gemeente woont.
  3. Verschillen per gemeente: Elke gemeente heeft zijn eigen tarieven en regels voor afvalstoffenheffing. Het is verstandig om dit vooraf te checken, zodat je weet wat je kunt verwachten. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld kortingen voor alleenstaanden of hebben speciale regelingen voor grofvuil.

OZB als gemeentelijke belasting bij verhuizing

De OZB, dat is die jaarlijkse bijdrage die je als trotse huiseigenaar aan de gemeente afdraagt. Ga je je stekje verkopen binnen het jaar? Geen punt, want de OZB wordt netjes naar rato berekend tot de dag van de sleuteloverdracht. De nieuwe eigenaren? Die nemen het stokje van je over en betalen de OZB vanaf het moment dat ze de sleutels in handen krijgen. Zo is alles eerlijk verdeeld en kan iedereen op beide oren slapen.

Hoe werkt OZB bij een verhuizing?
Bij de koop van een nieuw huis of verhuizing naar een andere gemeente zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

  1. Jaarlijkse aanslag: OZB wordt jaarlijks in rekening gebracht, gebaseerd op de WOZ-waarde van het onroerend goed op 1 januari van het betreffende jaar.
  2. Geen pro-rata: In tegenstelling tot de afvalstoffen- en rioolheffing, wordt OZB niet pro-rata berekend. Als je eigenaar bent op 1 januari, betaal je de OZB voor het hele jaar, ongeacht of je later in het jaar verhuist.
  3. Informeer bij overdracht: Bij de overdracht van een woning is het gebruikelijk dat de notaris de OZB verrekent tussen de oude en nieuwe eigenaar voor het lopende jaar.

Advies voor een soepele overgang:

  • Check de WOZ-waarde: Het is slim om de WOZ-waarde van je nieuwe woning te controleren, aangezien deze waarde de basis vormt voor de berekening van de OZB.
  • Budgetteren: Houd rekening met de OZB in je jaarlijkse budget. Omdat deze belasting niet pro-rata is, kan het een aanzienlijke kostenpost zijn.
  • Vraag om hulp: Bij vragen of onduidelijkheden over rioolheffingen of OZB, aarzel niet om contact op te nemen met je nieuwe gemeente. Ze staan klaar om je te helpen met informatie en advies.

Waterschapsbelasting bij verhuizen

Bij het regelen van je gemeentelijke belasting bij verhuizen, mag je de waterschapsbelasting zeker niet vergeten. Deze belasting, zorgt ervoor dat alles rondom water in jouw omgeving goed blijft stromen. Het fijne is dat, wanneer je gaat verhuizen en je te veel aan waterschapsbelasting hebt betaald, je vaak een teruggave kunt verwachten. Dubbelcheck dit wel even bij de waterschappen van je vorige en nieuwe gemeente, zodat je met de gemeentelijke belasting bij verhuizen alles op orde hebt.

Stap 1: Verdiep je in de waterschapsbelasting
– Twee soorten heffingen: De meeste mensen betalen zowel een zuiveringsheffing (voor afvalwaterzuivering) als een watersysteemheffing (voor waterbeheer).

Stap 2: Meld je verhuizing bij het waterschap
Net als bij gemeentelijke belastingen, is het belangrijk om je verhuizing tijdig aan het waterschap te melden. Dit kan vaak via de gemeente waar je je inschrijft of direct bij het waterschap.

Stap 3: Controleer de afrekening
– Automatische verrekening: In veel gevallen zal het waterschap automatisch elke over- of onderbetaling verrekenen nadat je verhuizing is doorgegeven.
– Pro-rata basis: Net als bij andere belastingen, betaal je voor de periode dat je daadwerkelijk in het gebied van het waterschap woont. Als je midden in het jaar verhuist, zou je dus een aanpassing op je betalingen moeten zien.

Stap 4: Doe zelf de check
– Controleer na verhuizing: Controleer na je verhuizing of je een aangepaste factuur hebt ontvangen van het waterschap. Dit kan soms even duren.
– Neem contact op bij onduidelijkheden: Als je na een paar maanden nog geen aangepaste factuur hebt ontvangen, of als er iets niet klopt, neem dan contact op met het waterschap. Bereid je voor door je verhuisdatum en eventuele bewijzen van eerdere betalingen bij de hand te hebben.

Heb je nog vragen over gemeentelijke belasting bij verhuizen? Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Met De Meubeltaxi wordt verhuizen een fluitje van een cent! Bekijk ook onze verhuistips!

nl_NL_formalDutch