Ga je verhuizen? Dan is het belangrijk om je gemeentelijke belasting voor het verhuizen te regelen. Verhuizen brengt al genoeg zorgen met zich mee, en bij De Meubeltaxi begrijpen wij dat maar al te goed. Of je nu binnen je huidige gemeente verhuist of naar een nieuwe gemeente gaat, het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Wij helpen je niet alleen met het veilig vervoeren van je inboedel, maar wij geven je in deze blog ook graag helderheid over de gemeentelijke belasting bij verhuizen. Zo kun je verhuisstress voorkomen en beginnen aan je nieuwe hoofdstuk!
Wat zijn gemeentelijke belastingen bij verhuizen?
Gemeentelijke belastingen zijn heffingen die je betaalt voor de diensten die de gemeente levert. Denk hierbij aan afvalstoffenheffing, rioolheffing, en voor huiseigenaren de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belastingen kunnen per gemeente verschillen. Als je verhuist naar een andere gemeente, krijg je te maken met een aantal administratieve wijzigingen. Of je nu met verhuisbedrijf Amsterdam naar Rotterdam trekt of het rustigere Dordrecht verkiest, de belasting gaat altijd met je mee.
De meeste gemeentelijke belastingen, zoals de afvalstoffenheffing en de rioolheffing, worden pro-rata berekend. Dit betekent dat als je halverwege het jaar verhuist, je voor de resterende maanden in je nieuwe gemeente betaalt.

Gemeentelijke belastingen bij verhuizen op tijd aangeven!
Zo, je hebt de grote stap gezet en bent verhuisd! Gefeliciteerd! Nu is het zaak om even een momentje te nemen tussen het uitpakken door om je in te schrijven op je nieuwe adres. Dit is een eitje en zo gepiept binnen vijf dagen. Maar let wel op: als je dit vergeet, kan de gemeente je een boete geven tot € 325. Zonde van het geld, toch? En je oude gemeente? Daar hoef je geen ”doei” tegen te zeggen, dat gaat helemaal automatisch.
Geen zorgen, je hoeft er niet voor uit je nieuwe huis. Met een paar klikken via DigiD ben je zo klaar. Net zo officieel als aan het loket, maar dan zonder de reistijd.
En weet je wie er allemaal een verhuizing mag doorgeven? Nou, dat zijn er een paar. Maar de overheid heeft daar duidelijke regels voor. We zetten ze even voor je op een rijtje, zodat je precies weet wie wat mag doen!
- Een meerderjarig persoon zichzelf
- Een minderjarig persoon voor zichzelf (met de leeftijd van 16 of 17 jaar)
- Geregistreerde partners of samenwonenden voor elkaar of zichzelf
- Ouders voor minderjarige kinderen indien zij op hetzelfde adres woonachtig zijn
- Een gemachtigde persoon
Zorg dat je ook je papieren bij de hand hebt! Een geldig legitimatiebewijs – denk aan je paspoort, ID-kaart of rijbewijs – mag niet ontbreken. En vergeet ook niet een bewijsje van waar je woont, zoals een huurcontract, koopakte of een toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner. Zo heb je alles op orde en kun je zonder gedoe je gemeentelijke belasting bij verhuizen regelen!
Teruggave van gemeentelijke belastingen bij verhuizen
Wist je dat je misschien wel geld terugkrijgt van de gemeentelijke belasting bij verhuizen? Stel je voor, je hebt je gemeentelijke belasting al voor het hele jaar voldaan en je pakt halverwege het jaar je biezen, dan heb je recht op een teruggave voor de tijd dat je niet meer in je oude huis woont. Vaak gebeurt de verrekening van deze belasting bij verhuizen vanzelf, maar een eigen controle kan nooit kwaad. Zorg dus dat je dit goed in de gaten houdt, want dit kan je geld schelen! Hierdoor kun je weer wat goedkoper verhuizen!
OZB en gemeentelijke belasting bij verhuizing
De OZB, dat is die jaarlijkse bijdrage die je als trotse huiseigenaar aan de gemeente afdraagt. Ga je je stekje verkopen binnen het jaar? Geen punt, want de OZB wordt netjes naar rato berekend tot de dag van de sleuteloverdracht. De nieuwe eigenaren? Die nemen het stokje van je over en betalen de OZB vanaf het moment dat ze de sleutels in handen krijgen. Zo is alles eerlijk verdeeld en kan iedereen op beide oren slapen.

Waterschapsbelasting bij verhuizen
Bij het regelen van je gemeentelijke belasting bij verhuizen, mag je de waterschapsbelasting zeker niet vergeten. Deze belasting, zorgt ervoor dat alles rondom water in jouw omgeving goed blijft stromen. Het fijne is dat, wanneer je gaat verhuizen en je te veel aan waterschapsbelasting hebt betaald, je vaak een teruggave kunt verwachten. Dubbelcheck dit wel even bij de waterschappen van je vorige en nieuwe gemeente, zodat je met de gemeentelijke belasting bij verhuizen alles op orde hebt.
Heb je nog vragen over gemeentelijke belasting bij verhuizen? Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Met De Meubeltaxi wordt verhuizen een fluitje van een cent! Bekijk ook onze verhuistips!