Amsterdam verhuizing doorgeven? Zo regel je het zonder stress (en zonder je post kwijt te raken)

Verhuizen binnen Amsterdam is een avontuur op zich. Denk: smalle trappen, een steiger voor de deur, vijf fietsen per vierkante meter en de eeuwige zoektocht naar een parkeerplek voor de verhuisbus. Maar er is nóg iets dat je niet moet vergeten: je nieuwe adres doorgeven aan de gemeente. Want Amsterdam verhuizing doorgeven klinkt simpel, maar als je het vergeet, heb je straks je belastingbrief op de mat van je oude buurman liggen. Niet handig. Hier lees je hoe je het goed én op tijd regelt. 

Verhuizing doorgeven? Dat kan gewoon online 

Wanneer je piano nog in goede staat is, kun je overwegen hem een nieuw leven te geven. Misschien kan iemand anders er nog volop van genieten. Er zijn muziekscholen, instellingen en leergierige pianoleerlingen die graag een piano zouden willen hebben, maar misschien niet het budget hebben een nieuwe te kopen. Kanalen zoals Marktplaats, Facebook Marketplace of speciale donatieplatforms zijn handige plekken om iemand te vinden die jouw oude piano een warm thuis wil geven.

Wie moet je nog meer inlichten? 

De gemeente regelt de basis, maar er zijn meer instanties die jouw adres moeten weten. Denk aan: 

  • Je zorgverzekeraar 
  • De Belastingdienst 
  • Je bank(en) 
  • De huisarts en tandarts 
  • Werkgever(s) 
  • De dierenarts  
  • Je sportclub, krantenabonnement en die ene pizzatent waar je altijd bestelt 

Je kunt PostNL’s verhuisservice gebruiken om post tijdelijk door te sturen, maar vertrouw daar niet blind op. Check zelf ook je belangrijkste contacten. 

Tip: noteer weken van tevoren van wie je post ontvangt en start alvast met regelen.  

Extra tip voor Amsterdam: parkeerontheffing 

Woon je in een straat waar je normaal al drie keer rond moet rijden voor je een plek hebt? Vraag dan een tijdelijke verhuisontheffing aan. Hiermee kun je een verhuis bus voor de deur parkeren zonder bekeuring. 

Aanvragen doe je via de website van de gemeente. Het duurt een paar dagen om te verwerken, dus vraag het op tijd aan (minimaal 5 werkdagen van tevoren). 

Samenwonen of uit elkaar? Check wie zich waar inschrijft 

Wanneer de piano niet echt meer bespeelbaar is, kan je ook creatief aan de slag gaan! Een piano is ideaal om te veranderen in een upcycling-project. Zo kan je de piano transformeren in verschillende andere meubelstukken, denk aan een unieke boekenkast, wijnrek of zelfs een bar. De karakteristieke vorm van de piano zorgt voor een prachtig, opvallend meubelstuk in huis. Dit meubelstuk draagt een stukje geschiedenis en de charme van de piano met zich mee. Zo blijft een deel van de piano bij je, maar geef je het een totaal nieuwe functie en uitstraling. En het mooiste? Je creëert iets wat niemand anders heeft!

Meer geïnteresseerd in kunst? Overweeg dan om je oude piano om te toveren tot een kunstwerk! Een piano kan een prachtig canvas zijn voor een schildering, mozaïek of een andere creatieve uiting. Zo geef je de oude piano een nieuw leven op een originele manier. Veel kunstenaars en hobbyisten hebben oude piano’s omgetoverd tot bijzondere kunstwerken die een unieke sfeer aan een ruimte geven.

Studenten opgelet: niet vergeten! 

Woon je in Amsterdam als student en verhuis je naar een andere kamer of studio? Vergeet niet je inschrijving aan te passen. Veel studenten vergeten dit, maar het kan invloed hebben op je huurtoeslag, studiefinanciering en inschrijving bij DUO. En je ouders willen vast ook niet dat hun energierekening op jouw naam staat omdat jij officieel nog thuis woont. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch